מאמרים

image2

להתחיל מחדש – שינוי כיוון בקריירה

הצורך בשינוי קריירה עשוי להתעורר בשלבים שונים של החיים. בנקודה מסויימת על מסלול הקריירה עולות תחושות ותובנות שהבחירות הישנות לגבי הכיוון המקצועי או המסגרת התעסוקתית כבר אינן מתאימות. עם זאת, רבים מתקשים לתרגם את הצורך לשינוי בפועל.

מאירה בן-ארי | ספטמבר 2015

השינוי באמצע החיים

בתחילת דרכנו המקצועית עומדות בפנינו הזדמנויות רבות ומגוונות לבחירת הכיוון בקרייה ואנו יכולים לבחור כמעט בכל תחום בו יש לנו יכולת או תשוקה כלשהי. הבעיה העיקרית בנקודת הזמן הזו היא שאין לנו מספיק כלים כדי לדעת מה נכון עבורנו. ההחלטות שאנו מקבלים בשלבים המוקדמים של חיינו מבוססות על ידע מוגבל – אין לנו היכרות מספקת עם עצמנו, אנו חסרי ניסיון ויש לפנינו עוד דרך לעשות אשר תשנה אותנו. בשלב זה אנו מתקשים להבדיל בין רצונות אותנטיים שמקורם בעצמי, לבין השפעות חיצוניות. כתוצאה, רבים מקבלים החלטות לגבי הכיוון המקצועי שאינן טובות עבורם – הם משקיעים משאבים בלימודים ובמסלולי קריירה שאינם מתאימים להם ואינם מאפשרים מימוש עצמי.

 

בשלבים מתקדמים יותר של החיים, התמונה מתהפכת. יש לנו הכרות מעמיקה יותר עם עצמנו, ניסיון מקצועי ממנו אפשר ללמוד על התשוקות, הכישורים והערכים שלנו, ואנו בשלים יותר לקבל החלטות. מכאן, בחירת כיוון בקריירה באמצע החיים היא אפקטיבית יותר ויש לנו הזדמנות לייצר שינוי ולחיות את המחצית השניה של החיים באופן אותנטי, מתוך מימוש עצמי וסיפוק. מאידך, בשלב זה נעדרת אותה תחושה של אפשרויות והזדמנויות הפרושות בפנינו ורבים מרגישים כלואים בגבולות נתיב הקריירה בו בחרו בתחילת הדרך.

 

הטעויות בבחירת הכיוון בקריירה גובות מחיר כבד יותר ויותר ככל שהשנים חולפות. תחושות של חוסר סיפוק, תקיעות ותסכול הולכות וגוברות ככל שאנו מתמידים במסלול שאינו טוב עבורנו. ככל שהפער בין התובנות החדשות לגבי העצמי ולגבי כיוון הקריירה המתאים לבין המציאות גדול יותר – כך גוברות תחושות התקיעות והתסכול ואתן מתעורר הצורך בשינוי. עם זאת, המחוייבויות הפיננסיות והמשפחתיות מתרבות עם השנים ומחזקות את יתד הקריירה שתקענו בתחילת הדרך ואתן גם השפעות פסיכולוגיות המונעות על ידי תפיסות מקבעות ופחדים מהמחיר שהשינוי עלול לגבות.

הפחד משינוי

רומן קרזנריק מציין כי 60% מהעובדים בעולם המערבי אינם מרוצים מהקריירה שלהם, אבל מחציתם מפחדים לבצע שינוי. הוא מונה מספר גורמי מפתח אשר מהווים את הקושי העיקרי לייצר שינוי כיוון בקריירה. הראשון הנו "סכנת ההשכלה" – הבחירות בתחום ההשכלה שעשינו בתחילת הדרך, באוניברסיטה ולעיתים אף בתיכון, כובלות אותנו בתחום בו בחרנו. המאמצים שהושקעו בלימודים בעבר, לצד ההשקעה הנדרשת בלימודי התחום החדש, יוצרים מחסום פסיכולוגי חזק בדרך לשינוי.

 

גורם פסיכולוגי נוסף העוצר אותנו מלשנות כיוון בקריירה הוא הזהות המקצועית שפיתחנו, אשר נותנת תחושה של מעמד ושייכות. התוצאה הינה מאבק מתמיד עם העבר שלנו – אנו נאמנים למי שהיינו פעם במקום למי שאנו שואפים להיות – דבר המונע מאתנו לפנות לכיוון חדש. במצב זה, על פי קרזנריק, אנו לכודים בין שתי צורות של חרטה. האחת – חרטה על נטישת קריירה שבה השקענו זמן, אנרגיה ורגש. מנגד – האפשרות שיום אחד נבחן את חיינו לאחור ונתחרט על כך שנשארנו בעבודה בה לא חווינו הגשמה עצמית. מחקרים מראים כי החרטה ההרסנית ביותר נחווית כאשר איננו פועלים בהתאם למשהו חשוב ומשמעותי עבורנו.

 

המחשבות על שינוי כיוון בקריירה מלוות גם בפחדים המקשים על יישום השינוי. הפחדים החזקים ביותר הם הפחד מבחירה מוטעית נוספת אשר לא תביא אותנו להגשמה העצמית המבוקשת, פחד מכישלון, פחד משינוי בגיל מבוגר והפחד מסיכונים כלכליים. גורם פסיכולוגי מהותי נוסף הוא שינוי הסטטוס המתלווה לשינוי בקריירה. השינויים הנצפים בהקשר למיצוב החברתי, לדימוי העצמי, לרמת החיים וכדומה – מונעים מאתנו לנסות כיוונים חדשים. עמוס טברסקי ודניאל כהנמן חקרו את האופן שבו אנו מעריכים הפסדים ורווחים אפשריים ומצאו שאנו שונאים להפסיד פי שניים מכפי שאנו אוהבים לנצח. אנשים רגישים הרבה יותר לגירויים שליליים מאשר לגירויים חיוביים ומכאן, כאשר אנו שוקלים שינוי כיוון בקריירה, יש לנו נטייה להתמקד בכל מה שעלול להשתבש, ואף נתרכז יותר בחולשות שלנו מאשר בחוזקות. נטיות אלו מקשות על יצירת שינוי בקריירה.

לעבור את הפחד

הפחדים ודפוסי החשיבה שלנו יוצרים חסמים אשר מרתיעים ומונעים מרבים ליצור את השינוי המיוחל ואנשים בוחרים להשאר בתחום המוכר והבטוח, לכאורה, גם אם אינו מספק את הצורך במימוש עצמי ואינו מאפשר את תנאי העבודה המבוקשים. בפני אלו שמוכנים להתמודד עם הסיכונים שבשינוי, אם מתוך בחירה ואם מתוך נסיבות חיצוניות, עומדים אתגרים רגשיים ומקצועיים כאחד, הדורשים התבוננות עצמית וסביבתית יסודית ואורך רוח.

 

אורניה יפה-ינאי מדגישה את החשיבות של לקיחת פסק זמן כדי להקשיב פנימה ולקבל תשובות לשאלות לגבי שינוי הכיוון הנדרש. העצירה הזו נחווית לעיתים כמפגש עם החלל הריק – קפיצה אל הלא נודע, וככזו היא מלווה בתחושות של חרדה ובלבול. זהו שלב ביניים בו נפרדנו מהישן, אך עדיין אין לנו קשר לחדש והוא יוצר תחושת בדידות ואיבוד שליטה עצמית. עם זאת, הוא מאפשר התבוננות עצמית אותנטית, נותן הזדמנות לחשוב אחרת ולפנות מקום לדברים חדשים. כדי להתגבר על הפחד משינוי, מציעים קרלו שטרנגר ואריה רוטנברג שינוי דפוסי חשיבה שעיקרו העברת המיקוד מהסיכונים למיקוד בהזדמנויות. לטענתם, כאשר אנו מסיטים את המבט מהסכנות, נוכל להתפנות להתבוננות אותנטית במאפיינים ובצרכים אשר יכוונו אותנו אל הכיוון המתאים.

 

קרזנריק מציע פתרון נוח יותר המאפשר להפחית את הסיכונים ולקבל החלטות בטוחות יותר בבחירת הכיוון החדש, וזאת באמצעות התנסות בתחומים בהם אנו מתעניינים לפני שנפרוש ממסלול הקריירה הישן. דרך אחת לעשות זאת היא לקחת פסק זמן בו נעסוק בתחום החדש, או לשלב אותו בחיינו כמשרה חלקית נוספת. דרך אחרת היא לבצע פרוייקטים קצרים בתחומים קרובים לקריירה הנוכחית. הדרך השלישית היא לשוחח עם אנשי מקצוע, להתנדב או לעבור הכשרות רלוונטיות. כמו כן, כאשר אנו מקבלים החלטה על שינוי בקריירה – רצוי לבצע את השינוי בהדרגה, עד שנרגיש בטוחים מספיק להשאיר את הקריירה הקודמת מאחור.

הבחירה בשינוי

שינוי כיוון בקריירה הינו תהליך מאתגר הדורש מאתנו, בדרך כלל, לקיחת סיכונים והתמודדות עם חסמים וקשיים פנימיים וחיצוניים. עם זאת, הבחירה בשינוי הינה בחירה בהזדמנות לחיים טובים ומספקים יותר, בקריירה שמאפשרת לנו יותר מימוש עצמי, יותר משמעות, יותר אותנטיות ויותר עצמאות כלכלית. זו עשויה להיות המתנה הגדולה ביותר שניתן לעצמנו ומכאן, עליה להעשות מתוך התבוננות עצמית יסודית וחסרת פשרות, תוך בחינת המאפיינים והצרכים הייחודיים ונאמנות למי שאנו, לערכים, לתשוקות ולחלומות היוצרים את המתווה לדרכנו החדשה.

מקורות

יפה-ינאי, א. (2000). לכל אדם יש שביל. בן-שמן: הוצאת מודן.
קרזנריק, ר. (2013). איך להגשים את עצמך בעבודה. בן-שמן: הוצאת מודן.
שטרנגר, ק. רוטנברג, א. (2008). למה שלא תחיה פעמיים. אור יהודה: הוצאת כנרת, זמורה-ביתן, דביר.